電影《詭墓》“Pet Sematary”
2018-10-12

      恐佈大師史提芬京1983年高踞紐約時報暢銷書榜長達32星期?經典名著《Pet Sematary》,第一版已經創下70萬本?紀錄,仲被改編成賣座電影《夜半仔敲門》。
 
 
但鮮為人知?係,史提芬京完成初稿後,竟然將書收埋咗三年先交俾發行商!點解咁奇怪?佢話係因為太恐怖喎,連自己都嚇親。究竟有幾驚嚇?
 
 
今年適逢原著出版35周年,荷里活大製片家#羅倫素將經典再度搬上大銀幕,拍成《詭墓》(Pet Sematary),首個預告已經有得睇喇!
 
 
路易斯(積遜卡克 飾)與妻子麗素(艾美塞梅茲 飾)及兩名子女從波士頓移居緬因州鄉間,發現住所附近的樹林中裡隱藏著一個神秘墓園。
 
 
不久後,路易斯的兒子意外逝世,他竟聽從古怪鄰居簡德爾(尊力高 飾)的提議,把亡兒葬在神秘墓園中;卻料不到,因此招來可怖的惡魔,令他與家人陷入不可思議的致命後果。
 
 
#詭墓 #PetSematary #積遜卡克 #艾美塞梅茲 #尊力高
#JasonClarke #AmySeimetz #JohnLithgow #StephenKing #LorenzodiBonaventura