電影《深宵閃避球》"Life Must Go On"
2022-10-05

       電影《深宵閃避球》"Life Must Go On" 由新晉導演應智贇自編自導,鄭伊健、周家怡、李靖筠等主演,搵嚟錢嘉樂、彭秀慧、朱?謙、鄭欣宜、許廷鏗、陳家樂、蔡穎恩等聯合演出,將於10月6日上映。
 
 
男主角鄭伊健主唱電影主題曲《遇怪魔我識得變大個》,鄭伊健自10年前《我老婆唔夠秤II:我老公唔生性》後再為電影灌錄個人電影主題曲。
 
 
適逢噚日係鄭伊健55歲生日,導演應智贇喺呢個特別日子,精心炮製《遇怪魔我識得變大個》 動畫版MV,MV大走日系漫畫風,與電影拍攝風格不謀而合。
 
 
歌曲節奏輕快,配合鄭伊健以片中角色「劉Sir」充滿力量?歌聲,譜出人生總有跌跌碰碰,但遇到挫敗總不能一蹶不振?嗰份熱血,而唔少粉絲喺社交平台留言指歌曲,令佢哋諗起《數碼暴龍》主題曲?澎拜感。
 
 
陳心遙負責作詞部份,佢指歌詞反映出導演鏡頭下?體育精神,一脈相承,尤如片中對白「喺邊度跌低,就要喺邊度再跌低」,只要堅持到底才可以為自己人生打一場逆轉勝!
 
 
導演應智贇悉心籌備呢個MV,希望為電影留下一個美好?紀錄,透過影片向扶助過佢?人作出感謝,他透過MV發佈表示:「感謝監製們讓《深宵閃避球》呢件事發生,成就呢個故事。
 
 
感謝《數碼暴龍》,讓童年?我相信呢個世界仍然有善良,埋下20多年後?呢條伏線。感謝伊健,延續大家?童年,祝伊健生日快樂!
 
 
《深宵閃避球》故事講述外展社工楊琦(周家怡 飾)主理「深宵體育館」 ,一直鼓勵不願歸家的少女們,凌晨時份來到體育館做運動。
 
 
無奈管理層突然出現人事變動,隨即面臨閉館危機… 在自稱資深教練的劉志聰(鄭伊健 飾)協助問題少女組成「粉青隊」,參加全港閃避球錦標賽:打贏就留館留人,打輸就執包袱走人!
 
 
教練同8位隊員本身都各有煩惱,但呢一刻無得再退避,全情投入頂硬上,一齊領悟閃避球?真諦!
 
 
電影《深宵閃避球》"Life Must Go On"